"Bäckis" tillbaka i Valbo

Det är avslutning på Sofiedalsskolan på onsdag.

16-åringarna Sebastian Mattson och Julia Holmström går på sitt sista sommarlov hemma i Valbo med ett stort leende på läpparna.

– Klart det här känns väldigt stort, säger båda två efter att ha tagit emot Nicklas Bäckström-stipendiet av superstjärnan själv.

Det är femte gången som "Bäckis" återvänder för att dela ut priset som går till två talanger som går ut samma högstadium där han själv slutade för elva år sedan. Initiativtagare är gymnastiklärarna Stefan Fougman och Tobias Norlén som på nytt valde ut två värdiga vinnare som fyller de krav som finns – duktiga i idrott, allsidiga, ödmjuka och målmedvetna.

Nicklas lånar ut sitt namn till priset där ett snyggt diplom och äran är belöningen. Stor nog för två stolta pristagare som först lite blygt tittar på Nicklas för att sedan prata och ställa lite frågor.

– Klart det sporrar att se vilken superstjärna Nicklas har blivit trots att han kommer från en liten ort, säger Julia.

Hon är själv en lovande fotbollsspelare i Hagaströms SK där hon spelar högerback i det duktiga F17-laget.

– Vi spelar i en nationell serie i år och möter lag utifrån. Det är väldigt roligt.

Nu ska hon börja gymnasiet på Borgarskolans SPID-klass med idrottsinriktning till hösten. Men redan nu finns andra mål i siktet.

– Vi får se. Men jag skulle väldigt gärna gå på collage i USA och spela fotboll där.

"Bäckis" nickar instämmande när han hör planerna.

– Det låter väl jättebra. Fotbollen börjar bli stor där över också. Skolan är viktig och båda de här ungdomarna verkar dessutom ha rätt inställning till sin idrott.

För Sebastian Mattssson är det ishockey som gäller. Han vann SM-silver med Brynäs U16-lag i vintras och spelade även TV-pucken för Gästrikland.

– Nu blir det Valbos B-juniorer till hösten och det ska bli roligt att spela i den nya och högre serien, säger Sebastian som börjar hockeygymnasiet med Valbo till hösten.

Han är ytterforward och har förstås "Bäckis" som idol och förebild.

– Det är jättestort att få det här priset. Målet är att bli en så bra hockeyspelare som det bara går och jag ska i alla fall jobba hårt för att försöka.

För Bäckström var det en självklarhet att ställa upp när hans gamla gymnastiklärare frågade.

– Jag minns min tid här på Sofiedal med glädje och jag är inte förvånad att det kommer fram många duktiga idrottsungdomar. Själv praktiskt taget bodde jag här med hockeyhallen, fotbollsplanerna och simbassängen, säger "Bäckis" och ser sig omkring.

Det sista han får göra innan han åker iväg är att skriva några autografer åt några tveksamma killar och tjejer som inte riktigt vet om de vågar komma fram.

– Kom ni bara, säger Nicklas innan han skriver sin namnteckning.

Han är en bra förebild för nästa generation som växer upp i Valbo och det blir nog inga problem att hitta nya pristagare nästa år.

 • De här har fått "Bäckis" stipendium

  2010: Markus Törnström, ishockey och Linnea Larsson, gymnastik.

  2011: Simon Cederström, ishockey och Amelia Mauritzon, fotboll.

  2012: Adam Lundberg, ishockey och Malin Johansson, fotboll.

  2013: Jens Lööke, ishockey och Therese Mineur, fotboll/innebandy.

  2014: Sebastian Mattsson, ishockey och Julia Holmström, fotboll.

Dela
 • +1 Intressant!

Du måste vara inloggad för att kommentera.